Ochrana proti chorobám květáku

 

Květák v průběhu vegetačního období trpí houbovým a bakteriálním onemocněním, výrazně se snižuje výtěžek a kvalita zeleniny a semen produkce. Často 2-3 týdny po přesazení v půdě se na okrajích listů vytvoří žloutnutí. Jsou to příznaky rozšířeného bakteriálního onemocnění – cévní bacteriosis , patogen – bakterie Xanthomonas campesths ps. Campestris Dowson. Na listech květáku se začnou objevovat rozptýlené chlorotické skvrny, což způsobuje nekrózu a vadnutí listů, a v rozvojových květenství černou hnilobu.  Zvláště nebezpečné je toto onemocnění v oblastech, kde je větší výskyt dešťových srážek, kde plísně napadají rostliny o 15-20% více než v sušších oblastech. Rozsáhlé poškození cévní bacteriosis způsobuje výrazné snížení výnosu semen. V letních měsících se infekce šíří vzdušnými proudy, deštěm nebo kapkami rosy, kusy půdy, hmyzem, slimáky. Toto onemocnění se výrazně vyvíjí ve vlhkém a chladném počasí.

Zdroje infekce 

V průběhu zrání květák mohou napadnout další bakteriální choroby – slizká bakteriální plíseň, patogen – Pseudomonas maculicolum Stev. Onemocnění se projevuje ve všech fázích vývoje květáku, počínaje klíčení, končící s tvorbou semen. Nejtypičtější se projevuje toto onemocnění černou hnilobou v hlavě květáku. Na listech Bacteriosis se projevuje ve formě malých, tmavých podlouhlých skvrnách na stopkách.  Pokud skvrna pronikne hlouběji – dochází k ničení listů. Při vysoké vlhkosti vzduchu po dobu několika dnů může pokrýt celou hlavu. Povlak je černý, měkký a vydává nepříjemný zápach. Během vegetačního období přecházejí bakterie z nemocných na zdravé rostliny, přenášejí je škůdci. Původce infekce je uložena v půdě v rostlinných zbytků a semen. Vývoji bacteriosis pomáhá teplé (20 … + 25 ° C) a deštivé počasí, relativní vlhkost vzduchu – 80-90%. Za takových okolností, hlava uhnije během 3-4 dní. Mechanické poškození hlavy přispívá k silnému vývoji choroby.

Ochrana květáku před napadením infekce

Květák je bohatý na vlákninu, vitamin C a beta-karoten. Květák potřebuje dostatečně vyhnojenou půdu, protože na tvorbu úrody spotřebuje vysoké množství živin. Důležitý je dusík, který má pozitivní vliv na výši úrody, co se týče hmotnosti hlávek. Kumulace dusičnanů v růžicích se bát nemusíte, protože nekonzumujete listy, ale květ. Při květáku nelze zapomínat na dostatek bóru, vzhledem k tomu, že jeho deficit způsobuje vyslepovaní hlávek – v srdíčku se vůbec nevytvoří růžice. Nezapomínejte květák pravidelně kontrolovat vzhledem k výskytu škůdců a chorob.