Víte, jak správně vyčistit sedačku?

Ať už jste si pořídili světlou čalouněnou sedačku a pravidelně čistíte každý drobný flíček, nebo jednorázově řešíte následky nehody s vínem či s čokoládou, je dobré osvojit si pár triků, které vám sedačku pomohou vyčistit. Podívejte se na naše tipy. 

Světlých sedaček se nemusíte bát. Díky moderním technologiím se čistí snadno. Sedačka Avesta, JENA NÁBYTEK

Pravidlo č. 1 – Sedačku pravidelně impregnujte

Nejdůležitější ze všeho je prevence. Sedačku pravidelně vysávejte a jednou za čas ji naimpregnujte. Technologie čištění pokročily natolik, že pokud sedačku naimpregnujete moderní nano impregnací, bude odpuzovat špínu. Nanočástice totiž obalí jednotlivá vlákna a ochrání je před vlhkostí a znečištěním. Pokud sedačku polijete, tekutina po vláknech steče, nevsákne se. 

Pravidlo č. 2 – Při nehodě jednejte hned!

Rozlili jste pití nebo zamastili sedačku od popcornu? Na nic nečekejte, očistěte ji hned. Čerstvé skvrny se čistí nejlépe – špína se totiž nestihne „zažrat“ a vy tak máte naději, že po ní nezůstane ani stín. Na čištění vždy používejte bílý hadr, ať neriskujete, že si sedačku obarvíte. 

Pravidlo č. 3 – Čističe si předem otestujte

Nejlepší je čistit sedačku čističem určeným pro konkrétní materiál. Než ho použijete, vyzkoušejte si ho na nějakém místě, které není vidět, pro případ, že by sedačku odbarvilo. 

I zde můžete vsadit na nanotechnologie. Čističe na bázi nanočástic proniknou přímo do struktury vlákna a poradí si i se skvrnami od barev či olejů. Díky tomu, že se dostanou do mikropórů materiálu, nemusíte mít strach, že poškodí povrch sedačky.

Nano čističe si poradí i se skvrnami od barev a olejů. JENA NÁBYTEK

Pravidlo č. 4 – Zachrání vás i šampón

Žádný speciální přípravek na čištění sedačky doma nemáte? Ani v tom případě čištění neodkládejte. Smíchejte sklenici vody s jednou lžičkou prostředku na nádobí nebo šamponu a otřete skvrnu čistým hadříkem. Vodu používejte studenou. 

Pravidlo č. 5 – Na žvýkačku platí led

Pokud jste na sedačce našli nalepenou žvýkačku, rozhodně ji neseškrabávejte, protože tím utrpí i vlákna sedačky. Stejně jako u oblečení platí, že žvýkačka se musí zmrazit. Zabalte si proto do utěrky kus ledu a přiložte ho na sedačku.