Jak vybrat správnou přikrývku

V zimním období především přemýšlíme o koupi kvalitní teplé deky. Opravdu, v chladném období nejvíce toužíme ležet na posteli, zabalit se do vyhřáté deky, dát si horkou kávu a koukat se na své oblíbené filmy. Rovněž v neposlední řadě jde o dobrý a zdravý spánek, on je klíčem pohody v dopoledních hodinách, on nás nabíjí do dalšího dne.

A jak si zajistit zdravý spánek?

V první řadě potřebujete pohodlné postele, měkké a příjemné ložní prádlo, stejně jako teplou a příjemnou deku. Ale mnozí si neuvědomují, že koupit kvalitní deku není tak jednoduché.  Při výběru přikrývky potřebujete především znát materiál, z které je deka vyrobena.

Typy přikrývek:

– Deka z vlny

– Deka s různými náplněmi

– Zvláštní druhy přikrývek

Deka z vlny  

Existují přikrývky, pod názvem dyurhan. Jsou vyrobeny z celých kozích kůžích. Jsou velmi teplé, dobře udržují teplo, mají esteticky příjemný vzhled. Budou vás nejen hřát, ale přibude vám efektní interiérový prvek v bytě. Příkladně je oblíbená přikrývka z velbloudí srsti. Je nejen velmi teplá, ale má i zdravotní účinky – velmi efektivní dopad na klouby a páteř. Vlna z velblouda má dobrý účinek na nervový a oběhový systém. Ale to nejsou všechny pozitivní vlastnosti velbloudí vlny přikrývky. Kromě toho neelektrizuje, je prodyšná a odolná proti vlhkosti, drží teplo a zároveň nepřehřívá, to vše díky specifické struktuře velbloudí srsti.

Deka s různými náplněmi

Výplně dek mohou být přírodní i syntetické. U obou typů shledáváme výhody i nevýhody.

Deka s přírodními plnivy

Je velmi měkká, lehká, dobře drží teplo. Ale zároveň mají i minus – rychle absorbují a trvale drží pot.

Hedvábná deka

Deka je vyrobena z přírodního proteinového bource morušového zámotku housenek. Její výhodou je, že nezpůsobuje alergii u lidí, absorbuje vlhkost.

Bavlněná deka

Dokonale absorbuje nadměrnou vlhkost, nízká hmotnost, malá velikost. A zároveň ušetříte peníze na chemické čištění. Mezi další přírodní plniva patří bambusové deky a přikrývky s částicemi mořských řas.

Deka se syntetickým plnivem

Patří mezi ně polyester. Dávají dece měkkost a lehkost. Hlavní nevýhodou je, že neabsorbují vlhkost.

Zvláštní druhy přikrývek

Záchranné přikrývky na pomoc v kritických situacích, či vyhřívané deky.