Jak zařídit ložnici

Vytvářet ložnici je nejlepší ve fázi návrhu domu či bytu. Snažte se použít místnost na východní straně. Je žádoucí, aby výhled z okna byl hezký. Jak se probudíte, bude možné zachytit paprsky vycházejícího slunce a užít si scenérie. Pokud je to možné, nechte si udělat vedle ložnice koupelnu – to je velmi praktické. O něco méně pohodlné, ale také se jedná o schůdnou cestu: dveře do koupelny jen dva kroky od ložnice.

Psychologie

Ložnice je určena pro zdravé spaní a probouzení, zdravým spánkem dobíjíme energie pro další den. Prostředí vidíme, než zavřeme oči v noci, a poté, co je otevřeme. Je proto důležité, abychom zaplnili ložnici krásnými předměty, což způsobuje dobré emoce. Někdo může pověsit na zeď obraz své oblíbené fotografie nebo dát do postele v přední části kyticí čerstvých květin. Lahodí oku i funkční prvky interiéru: záclony, lůžkoviny, vázy, svícny. Je žádoucí, aby závěsy byly šité z přírodních materiálů.

Ergonomika

Aby ložnice byla pohodlná a bezpečná, je třeba věnovat zvláštní pozornost uspořádání nábytku. Za prvé, trasy mezi funkční oblastí musí být pohodlné, přímé a bez překážek. Například na cestě z postele ke dveřím by neměly stát stoly, židle a další položky. Za druhé, prostory na spaní nesmí být vystaveny extrémním teplotním vlivům, postel by neměla stát v průvanu, blízko okna, topení a klimatizace.  Nejlepší je umístit postel ve středu stěny, abyste měli přístup k lůžku na obou stranách. Ideálně, pokud ji můžete umístit v přední části okna: pak lze obdivovat výhled na probuzení. V případě, že nelze umístit postel naproti oknu, tak umístěte zrcadlo před ní. To bude odrážet světlo z okna, místnost bude jasnější a opticky prostornější.

Styl

Volba stylu pro ložnice – je to individuální, existuje spousta různých úspěšných příkladů. Například, velmi pěkné, romantické a útulné pokoje jsou v orientálním stylu. Co se týče barev, často jsou doporučovány pro ložnice používat pastelové barvy a vyhnout se světlé barvě, prý dráždí oči. Přesto příkladně modrá barva je uklidňující a má velký vliv na spánek, snižuje krevní tlak a zpomaluje srdeční frekvenci.