Jak na těsnění oken

Okenní těsnění je nenápadná, ale velice důležitá součást oken. Ať už jde o kaučuk nebo gumu, což jsou nejpoužívanější materiály pro výrobu okenního těsnění, napomáhá oknu v jeho izolaci. Najdete ho tedy u všech oken a dveří určených jak pro klasické, tak nízkoenergetické a pasivní stavby. Podívejme se blíže na vlastnosti a výhody těchto dvou nejpoužívanějších materiálů.

Natahované těsnění EPDM

Kaučuk se poprvé v Evropě objevil již před 500 lety. Postupem času se stal revolučním a hojně využívaným materiálem v mnoha odvětvích. V současné době se s výrobky složenými z přírodního nebo syntetického kaučuku setkáváme takřka každý den. To se týká také okenního těsnění, které se nejčastěji vyrábí ze syntetického kaučuku, tzv. EPDM neboli Ethylen Propylen Dien terpolyMer.

Natahované těsnění EPDM se pro těsnění oken využívá již více než 25 let. Je součástí naprosté většiny hliníkových oken, oblíbili si ho i někteří výrobci plastových profilů.

Největší výhodou EPDM je jeho dlouhá životnost, která bývá zpravidla stejně dlouhá jako životnost samotného okna. Další výhodou natahovaného těsnění EPDM je mimo jiné vysoká pružnost, která se projeví zejména při velkých výkyvech teplot, odolnost vůči UV záření a tvarová stálost. Další velice důležité vlastnosti, kvůli kterým je EPDM tak hojně užívané, jsou parotěsnost a špatná absorpce vody.

EPDM neztrácí žádnou ze svých prvotřídních vlastností ani v extrémních podmínkách. Stačí pouze občas, nejlépe si zvyknout při mytí oken, použít speciální mazací olej doporučený výrobcem oken. Olej zajistí, že materiál těsnění nevysychá a nezačne se k sobě lepit.

Extrudovaná guma nové generace

Druhý nejčastější a nejpoužívanější materiál pro těsnění oken je extrudovaná guma nové generace. Touto extrudovanou gumou jsou opatřena zejména plastová okna.

Na rozdíl od těsnění EPDM, které se do okenního rámu vkládá až po svaření všech částí samotného okna, je extrudovaná guma již součástí profilů, ze kterých se křídlo a rám svařuje. V průběhu výroby okna je současně svařováno i těsnění. Tímto výrobním postupem nevzniknou žádné nepropojené spoje, je tak zajištěna vynikající těsnící izolace celého okna.

Jednou z hlavních předností těsnění z extrudované gumy je i jeho snadná údržba. V praxi to znamená, že stejným způsobem, jak jste zvyklí mýt okna, umyjete i těsnění. Žádné zvláštní přípravky na jeho údržbu nejsou nutné. Důležité je vyvarovat se používání jakýchkoli rozpouštědel nebo chemických přípravků, ale to platí u mytí celého okna, nejen těsnění.

S kvalitním okenním těsněním, ať už je to kaučuk nebo guma, zamezíte jak průchodu studeného vzduchu zvenku dovnitř, tak průniku teplého vzduchu ven. Vaše okna budou fungovat tak, jak mají, a vy s nimi budete na dlouhá léta spokojeni.