Jak si správně zvolit rychlost internetu na doma, která se vám vyplatí?

Domácnost bez internetu si už dnes nedovedeme představit. Stabilní a rychlé internetové připojení je neodmyslitelnou součástí našich domovů, podobně jako základní nábytek či spotřebiče. Služby jednotlivých poskytovatelů se však laikům porovnávají jen těžko, stejně tak laik jen stěží odhadne, jakou potřebuje rychlost internetu. Poradíme vám, podle čeho se ve stávající nabídce orientovat a jak vybrat správnou rychlost podle vašich potřeb.

Internet je běžnou součástí našich životů, a to nejen těch pracovních. Možná jste se právě přestěhovali do nového bytu nebo jen nejste spokojeni s cenou a kvalitou služeb vašeho poskytovatele a uvažujete o změně. Pořídit si dnes neomezené připojení k internetu, kdy nemusíte hlídat, jak často a jak dlouho jste připojení, je záležitostí několika stokorun měsíčně. Ani skutečně rychlý internet už není nedosažitelným luxusem – ceny za něj klesly na přijatelnou úroveň. Trendem poslední doby jsou zvyšující se nároky na větší objem datového přenosu. Ruku v ruce s tím jde i tlak na jednotlivé poskytovatele. „Trendy ukazují, že objemy přenesených či nahraných dat jsou v běžných domácnostech vyšší a vyšší, proto na to reagujeme investováním do technologických inovací přinášejících zrychlení připojení. Tomu pružně přizpůsobujeme i nabídku našich služeb,“ říká Karel Smrž, ředitel marketingové komunikace společnosti UPC Česká a Slovenská republika, největšího tuzemského poskytovatele placených televizních služeb a vysokorychlostního internetu. Kabelové sítě UPC jsou v dosahu 1,5 milionu domácností, služeb této společnosti využívá přes 600 tisíc zákazníků.

Jak rychlý internet vlastně potřebujete?

Před výběrem vhodného typu připojení si ujasněte, jaká máte očekávání a jakým způsobem internet využíváte. Čím náročnější úkony se chystáte na internetu provádět, tím budou nároky na rychlost vyšší. Stahujete filmy ve vysoké kvalitě nebo se občas rádi odreagujete únikem do světa on-line her? Pak budete mít pravděpodobně vyšší nároky než běžný uživatel, který na internetu denně vyřídí pár e-mailů, prohlédne si facebookovou zeď a přečte si zprávy ze světa. Pokud se řadíte spíše mezi běžné surfaře, pak si bohatě vystačíte s rychlostí 50 Mb/s. To ovšem platí v případě, že se internet chystáte využívat pouze s jedním zařízením.

Právě počet zařízení je totiž druhým důležitým kritériem, který byste při výběru rychlosti měli zvážit. Čím větší počet zařízení se najednou k internetu připojí, tím větší bude počet dat, který je v jediný moment potřeba přenést. Pokud nejste sami, vybírejte raději internet rychlejší. Vyhnete se tak tomu, že se vám internet zničehonic zpomalí, protože ve vedlejším pokoji si někdo jiný právě stahuje film. Pokud chcete, aby připojení běhalo bez ohledu na to, kolik zařízení se v bytě připojí, měly by být vaše nároky na rychlost vyšší. S připojením o rychlosti 150 Mb/s si pohodlně vystačíte v domácnosti, kde se k internetu pravidelně připojuje několik zařízení najednou. Klidně můžete současně sledovat videa nebo stahovat soubory, aniž byste se svými aktivitami navzájem rušili.

Dlouhé čekání, než se to načte? Tomu je konec

Pokud patříte mezi milovníky on-line her, potřebujete rychlý internet k práci nebo rádi sledujete streamovaná videa v nejvyšší kvalitě, určitě oceníte internet s maximální rychlostí, se kterým už nikdy nebudete čekat, „až se to načte“. „Pro fajnšmekry internetu máme v nabídce dostupné výhodné tarify s rychlostí dokonce až 500 Mb/s. V rámci služby získáte i prémiový Wi-Fi modem. Dvě pásma, 2,4 a 5 GHz, a silný signál zajistí široký dosah pro všechna připojená zařízení,“ doplňuje Karel Smrž, ředitel marketingové komunikace společnosti UPC Česká a Slovenská republika.