Jak pěstovat doma kombuchu

Obvykle se kultivace provádí v průhledné skleněné nádobě. Nejlepší je použít třílitrovou sklenici. Čím větší nádoba, tím více máte sladké „medúzy“. V průmyslu tato houba může dosáhnout váhy jednoho metrického centu v čisté formě. Opravdu, tato houba má takovou vlastnost – postupně zaplňuje všechny dostupné volné plochy s nezbytnými podmínkami. Tento elixír obsahuje užitečný vitamín C, B1, PP, minerální látky, enzymy atd., a může být použit jako nápoj, léčivo, a také jako kosmetický přípravek na kůži.

Postup pěstování je jednoduchý a může začít v jakémkoliv ročním období, protože na tom nezáleží. Dříve, podobně plsti, medúzy v bance lze nalézt v každé domácnosti, ale teď jsou extrémně vzácné. Naštěstí houba roste v čaji i dnes! Chcete-li to, budete potřebovat pouze několik komponentů.

Postup přípravy kombuchy

Postup přípravy:

  • Vodu v hrnci (smaltový) přivedeme do varu a krátce necháme vřít. Odstavíme.
  • Nasypeme čaj (sypaný černý louhujeme 10 minut; zelený louhujeme 3-5minút)
  • Hotový čaj nalijeme přes sítko do připravené láhve.
  • Přidáme cukr, mícháme, dokud se nerozpustí a necháme vychladnout na cca 25-30 ° C.
  • Přilijeme kombuchový nálev a vložíme kombuchového kulturu (hladkou stranou nahoru)
  • Otvor láhve přikryjeme prodyšnou tkaninou a stáhneme gumičkou, uložíme na klidné a teplé místo.

Příznivé účinky kombuchy:

  • posiluje imunitní systém
  • působí antibioticky
  • pročišťuje organismus od škodlivých látek  
  • podporuje trávení  
  • posiluje játra a ledviny
  • zlepšuje fyzickou výkonnost
  • regeneruje nervový systém a snižuje tělesnou únavu
  • pomáhá stabilizovat cukr v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • má protialergické účinky
  • pomáhá při regulaci krevního tlaku a regulaci menstruace
  • působí proti rakovině, dna, hemeroidům, vápenatění žil, revmatismu, artróze, artritidě, trombóze, skleróze-multiplex, kožním onemocněním, plísním atd.