Jak jsem konečně začala používat digestoř

K něčemu se vám přiznám – digestoř jsem roky vůbec, ale opravdu vůbec nepoužívala! To jsem raději otevřela okno dokořán. Když jsme bydleli v podnájmu a k dispozici měli stařičkou kuchyň, byla tam digestoř, nebo spíš miniaturní digestořička, která už měla své nejlepší roky za sebou. Řvala tak šíleně, že v tom rachotu nebylo možné vydržet! Chci si u vaření pustit rádio nebo sledovat oblíbený seriál. Když jsem ale pustila digestoř, neslyšela jsem snad ani vlastní myšlenky! No a o tom, že by nějaké zápachy nebo páru odsála, jsem si také mohla jen zdát. 

Překvapení

Při zařizování vlastní kuchyně jsem tedy měla dojem, že je to něco, co v každé kuchyni sice je, ale já to nepotřebuju. A že je tedy úplně jedno, jakou tam dáme, hlavně ať ta sranda nestojí moc peněz. No, když jsem pak viděla ten neskutečný výběr a ceny za některé modely, jaké současné obchody nabízejí, zažila jsem dost překvapení. Truhlář, který nám nakonec kuchyň dělal, se dokonce tvářil, jak kdyby právě digestoř byla tím nejdůležitějším bodem celé kuchyně.

A měl pravdu!

Díky jeho skvělým radám jsme skutečně vybrali odsavač par, který používáme denně. Okno si ale vždy malinko pootevřu také. Má pak mnohem lepší tah a krásně vidím, jak do ní rychle stoupá pára od pokliček hrnců. Pokud chcete získat alespoň základní povědomí o výhodách a typech odsavačů par, podívejte se zde a určitě si pusťte toto video!

Jak vybrat tu pravou?

Jestli také tápete v té nepřeberné nabídce, mám pro vás několik rad. Jdeme na to!

1.Decibely

Jo, náš postarší podnájem mě poznamenal! Takže jestli mě něco skutečně zajímalo, tak to byla hlučnost! Věřte, že i dnes některé značky nabízejí uřvané modely. Příkladem je poměrně nový odsavač mých rodičů. Při výběru se na tuto vlastnost vůbec nezaměřili a je pravda, že zvolili velmi levný výrobek. Ve výsledku to ale dopadlo tak, že ji téměř vůbec nepouštějí. Mamka vaří každý den a chce si tuto svou rutinu zpříjemnit sledováním televize. Kvůli obrovskému hluku by neslyšela nic. 

2. Cena

Jak už jste asi pochopili v předchozím bodě, zrovna na digestoři se úplně šetřit nevyplatí. Jako nemusíte mít zrovna model za dvacet tisíc, obzvlášť jestli chodíte v práci na obědy a o víkendu obědváte u maminky! Ale pokud plánujete kuchyň využívat, tak by nemělo být vaším cílem hledání co nejnižší ceny, ale spíš nejlepšího poměru ceny a kvality. Levné digestoře jsou nejen hlučné, ale ta u rodičů se také celá klepe a působí dojmem, že brzy odejde do věčných lovišť – tedy odešla by, kdyby ji používali! Zkrátka tu platí rčení „Nemám tolik peněz, abych si kupoval levné věci.“

3. Úložné prostory

Poslední, co bych určitě promyslela, je, že bych si prošla, kolik mám úložných prostor v kuchyni. Jaké nádobí si kam dám? A vejde se mi do kuchyně bez problémů vše potřebné? To, co si snadno pořídím na https://anill.cz/? Některé druhy digestoří, jako jsou komínové, zaberou část místa, kde by mohly být další horní poličky. Pro mě bylo zásadní zachovat co nejvíc prostoru v kuchyni tak, aby sem si všechny pomůcky na vaření mohla přehledně uložit. Zvolili jsme tedy výsuvný typ od firmy Franke. Zabírá opravdu malou plochu a přitom funguje na 100 %. Šikovný truhlář ji krásně do kuchyňské linky zabudoval a udělal nad ní ještě velkou skříňku, ve které máme dvě vysoké police. Jsem s tímhle řešením opravdu moc spokojená a neměnila bych.

4. Vzhled

Přiznám se, že tento bod jsem dala naschvál až na konec. Naše odsávačka není žádným designovým kouskem, ale tím, jak je zasunutá, si ji na první pohled ani v kuchyni nevšimnete. Nám šlo opravdu hlavně o funkci a kvalitu, a to vlastně u všech spotřebičů, které doma máme. Je mi ale jasné, že vám může na vzhledu záležet. A uznávám, že různé ostrůvkové nebo rustikální modely mohou podtrhnout celý prostor a stát se dominantou místnosti. Některé kousky jsou nápadité a luxusně vypadající. Připravte se však na to, že s originalitou stoupá i cena, za neotřelý vzhled si většinou pár tisíc připlatíte.