Kvalitní kancelářská židle patří i do domácí pracovny

Koronavirová pandemie spoustu lidí nutí pracovat z domova, tedy na tzv. home office. Jak ale vaše domácí kancelář vypadá? Máte svou místnost, do které se můžete zavřít a nerušeně v ní pracovat? Nebo na vás zbyl neútulný koutek pod schody v obýváku? A především, na jaké sedíte židli?

Židle, kterou využíváte na home office, by samozřejmě měla být stejně kvalitní jako ta, na níž sedíte ve své kanceláři. Pokud si nechcete zadělat na vážné zdravotní problémy, zapomeňte na židli od jídelního stolu. Ta totiž slouží pouze ke krátkodobému sezení! K tomu dlouhodobému je vyloženě nevhodná! Doporučit však nelze ani pohodlnější konferenční židle.

Myslete na své zdraví

Bolesti kloubů, krční páteře, syndrom karpálního tunelu, tenisový loket, otoky nohou či hemeroidy. To je jen malý výčet zdravotních neduhů, které vám hrozí při sezení na nekvalitní židli. Obecně se dá říci, že čím delší dobu na židli denně strávíte, tím kvalitnější by měla být. A více byste do ní měli investovat. A minimálně po dvou hodinách sezení se projít, protáhnout a vypít sklenici vody.

Parametry kancelářské židle

Kvalitní kancelářská židle by měla být pohodlná a ergonomická. S opěrkou beder a hlavy, područkami, nastavitelnou výškou opěradla i sedáku. Svou pozornost však zaměřte i na tzv. ergonomické mechanismy, které se od sebe odlišují způsobem pohybu opěradla a sedáku. Vaše kancelářská židle může být vybavena mechanikou synchronní, asynchronní či multisynchronní.

Kancelářskou židli si dobře vyzkoušejte

Kancelářskou židli byste si v každém případě měli vyzkoušet, popřípadě si nechat poradit od odborného personálu. Nebo zvolit e-shop, který vám nevyhovující židli bez problémů vymění za jinou. Velkou pozornost věnujte i výběru dětské židle. To však už je téma pro další článek.