Kolik stojí profesionální stěhovací služby?

Kdo si jednou na stěhování najme odborníky, ten už nechce jinak. Se stěhovací firmou je celý proces jednodušší, hladší, bez problému. Přesto se spousta Čechů ve snaze ušetřit stěhuje raději svépomocí. Jakou částku vlastně za stěhování od profesionálů zaplatíte? A vyplatilo by se vám utratit tolik peněz?

Jestliže budete stěhovat jednu místnost, určitě to sami zvládnete. Při stěhování celé domácnosti či firmy je však situace jiná. Tady už se stěhovací služby vyplatí.

Cena se účtuje od hodiny, velikosti dodávky i počtu pracovníků

Těžko vám můžeme prozradit, kolik vás budou stát služby profesionálů. Cena se obvykle odvíjí od následujících kritérií:

  • kolik hodin u vás stěhováci stráví,
  • jak velkou dodávku si s sebou vezmou,
  • jaké množství pracovníků bude potřeba,
  • jestli jde o víkend či státní svátek (některé firmy chtějí příplatky),
  • zda se stěhujete z vysokého nebo do vysokého patra (i za tohle se někdy účtují příplatky).

Pro orientační ceník se můžete podívat na stránky Pražských stěhovacích služeb. Za hodinu se dvěma pracovníky a dodávkou o objemu 6-18 m3 si účtují 800 korun. Příplatky chtějí za noční stěhování (22:00 až 6:00), za svátky a víkendy ne, s výjimkou Štědrého dne a několika dalších dnů. Pomohou vám i se stěhováním v rámci jedné budovy, tam jsou ceny samozřejmě nižší, jelikož neplatíte dodávku.

Zamyslete se, co všechno pomocí od profesionálů získáte

Za stěhování bytů či domů tedy typicky zaplatíte několik tisíc korun. Je to málo, nebo hodně? Zamyslete se nad tím, jaké všechny starosti vám odpadnou. Nebudete se muset strachovat, jak přestěhujete klavír. Nemusíte se bát, aby se cestou něco nerozbilo, protože stěhováci mají s přenášením těžkých břemen dost zkušeností, a pro případy nouze jsou navíc pojištění.

Kromě toho vám častokrát zajistí i obalové materiály (krabice, fólie atd.). Někdy zcela zdarma, jindy za zvýhodněnou cenu.

Ušetříte si také starosti s přemýšlením nad tím, jak se odvděčit kamarádům, co vám přišli pomoct. Chystali byste jim oběd? Objednávali byste pizzu? Dali jim nějakých pár stovek jako odměnu za jejich čas? Stěhovákům prostě zaplatíte a nic víc neřešíte.

Zvažte to všechno. Každý chce zvládnout stěhování levně, ovšem stěhovat svépomocí nemusí být vždy ta nejlepší cesta k úsporám.