6 italských červených vín, která byste měli ochutnat
Italská červená vína jsou oblíbená pro svou rozmanitost a kvalitu. Plánujete večeři s přáteli, rodinnou oslavu nebo si jen chcete dopřát sklenku vína večer u televize? Itálie nabízí víno pro každou příležitost. V následujících řádcích se zaměříme na červené odrůdy, které rozhodně stojí za ochutnání. A nekupujte je v supermarketech, ale obraťte se přímo na prodejce specializujícího se na italská vína.
Italská vína pro speciální příležitosti
V proslulé oblasti Piemont vzniká víno Barolo, které je právem považováno za krále italských červených vín. Vyrábí se z odrůdy Nebbiolo a má výjimečný potenciál pro zrání. Barolo můžete nechat vyzrávat rok, pět, deset, ale klidně i dvacet let, a přesto si zachová svou kvalitu a bohatou chuť. Jedná se o těžké červené víno, které je vhodné i jako dárek k narozeninám. Barbaresco je další víno z oblasti Piemont a z odrůdy hroznů Nebbiolo, ovšem je jemné a má bohatou chuť. Dále by se na seznamu vín, které stojí za vyzkoušení, mělo objevit Brunello di Montalcino vyráběné z odrůdy Sangiovese. Toto toskánské víno pochází z oblasti středověkého města Montalcino a je známé svou komplexností a potenciálem pro dlouhé zrání.
Italské víno, které si vychutnáte dnes u večeře
Uvařte večeři a otevřete si k ní víno Amarone, což je silné a koncentrované suché víno vyráběné z hroznů pěstovaných v oblasti Veneto. Amarone zaujme svou intenzitou. Přejdeme teď k více osvěžujícím vínům, přičemž jedním z nich je Lambrusco z oblasti Emilia Romagna. Toto mírně perlivé víno s příjemnou hořkostí je skvělou volbou k těstovinám. Zatímco Montepulciano d’Abruzzo charakteristické šťavnatou chutí s jemnými tříslovinami je ideální k pizze. Podívejte se tedy na stránku Vinodoc.cz a objednejte si některou z výše popsaných lahví.