Terária pro suchozemské želvy

Terária vhodná pro suchozemské želvy dělíme na dva základní typy – na želví stůl a uzavřená terária. Každý z těchto druhů má své výhody je vhodný pro chov suchozemských želv.

Velikost terária volíme podle velikosti zvířete. Pro malé želvy jsou dostačující malá terária. Pro dospělou želvu je potřeba pořídit nádrž už o objemu minimálně 60x40x30 cm. Pokud chováte dvě želvy, mělo by být terárium velké alespoň 100x50x35 cm. Čím více želv budete chovat, tím větší terárium byste jim měli pořídit.

Želví stůl

Želví stůl je akvárium, které má otevřenou celou horní část.

Uzavřená terária

Uzavřená terária jsou terária, která jsou přístupná z horní části, která by měla být odvětrávaná. Obvykle bývá terárium přikryté děrovaným hliníkovým plechem, přes který může proudit vzduch. Přes díry lze také protáhnout kabeláž pro osvětlení a další příslušenství. 

Technika do terária

  1. Osvětlení terárií pro suchozemské želvy můžeme rozdělit na světlo, teplo a zdroj UV záření. 
  2. Do menších terárií se obvykle používá jedna vícespektrální žárovka, která kombinuje všechny potřebné vlastnosti.
  3. U větších terárií, do kterých je potřeba dodávat více tepla, světla a UV záření, jsou ideální keramické objímky. Keramické objímky, oproti objímkám plastovým, které by rychle podlehly teplu, jsou pevné a teplu odolné. 
  4. Světelná žárovka slouží především k osvětlování terária.
  5. Topná žárovka terárium vyhřívá. Na místě u žárovky by mělo být 35°C a na ostatních částech terária cca 25°C. 
  6. Žárovka vyzařující UV záření je náhradou za slunce. Umisťuje se asi 15-20 cm nad povrch terária. Pomáhá želvám lépe metabolizovat vápník a fosfor. 
  7. Pro řízení doby svícení a teploty v teráriu lze použít buď automatický termostat nebo spínací hodiny, které řídí dobu svícení.

Podloží terária

Na dno terária je vhodné použít hrubší štěrk nebo substrát z kokosových vláken. Ten pohlcuje vlhkost, proto je vhodný především pro mláďata suchozemských želv. Podloží by mělo být pestré. Mohou se kombinovat například dva druhy podloží a vytvořit různě kopcovitý povrch.

Úkryty

Suchozemské želvy se rády schovávají. Měly by tedy v teráriu mít dostatek úkrytů, ve kterých budou moct odpočívat.

Zimní spánek

Starší želvy by se pro správný zimní spánek měly umístit na vlhké místo (například do sklepa), kde je teplota mezi 2 a 8 °C a vlhkostí 95%. 

Krmivo

Suchozemské želvy se krmí pouze rostlinnými krmivy. Můžete je krmit například hlávkovým salátem, jablky nebo rajčaty či pořídit přímo krmivo určené pro býložravé suchozemské želvy. 

Skladba krmiva by měla být pestrá a neměla by se příliš měnit, protože želvy si dlouho zvykají na novou potravu. Krmivo by mělo být obohaceno o minerály a vitamíny pro jejich správný růst a vitalitu.