Dětské hřiště nesmí chybět v žádné městské části ani obci

Veřejný prostor má sloužit všem obyvatelům. Při jeho členění by se tedy nemělo zapomínat ani na děti. Právě ty přece rády tráví hezké dny venku na čerstvém vzduchu. A dětské hřiště jim poskytuje prostor pro zábavu, tělesný rozvoj i navazování a udržování sociálních kontaktů. Dětská hřiště proto mají své nezastupitelné místo v obytných zónách, v parcích, na návsích i na mnoha dalších prostranstvích.

Městský mobiliář musí zahrnovat i dětská hřiště a relaxační zóny

Pro kvalitu života obyvatel je nezbytný nejen dostatek služeb, ale také místa, na nichž lze kvalitně trávit volný čas. Proto by měl veřejný prostor každé obce disponovat dostatkem parků, sportovišť a dalších míst, která poskytují příjemné prostředí pro procházky, posezení s přáteli a rodinou na čerstvém vzduchu, venčení domácích mazlíčků a nejrůznější fyzické aktivity. Velký důraz je při tom vhodné klást právě na dostatek zábavy pro nejmladší generaci. Právě rodiče dětí tvoří nemalé procento ekonomicky aktivní populace a v rukou jejich ratolestí navíc bude zanedlouho spočívat budoucnost naší země. Je tedy více než na místě zajistit jim příležitosti k hrám i zdokonalování se v nejrůznějších dovednostech. A jejich maminky a tatínkové bezesporu ocení každý okamžik, kdy se jejich potomci mohou naplno zabavit. Městský mobiliář by proto měl zahrnovat nejedno dětské hřiště.

Co vše patří na dětské hřiště?

Pro ty úplně nejmenší je bezesporu nejlákavější pískoviště; kluci a holky ze školky se však už obvykle dožadují prolézaček, skluzavky a houpačky. Baví je poměřovat navzájem síly a dovednosti i šplhat ve výškách. Kromě klasických žebříků milují i stěny s lezeckými prvky a provazové můstky. Každou novinku nadšeně ocení a ve chvíli, kdy dětské hřiště prochází rekonstrukcí, se nemohou dočkat, co nového je čeká. Zaručeně je potěší dětská hřiště Berliner Seilfabrik.