Závitové kalibry se hodí i domácím kutilům

V praxi je v mnohých odvětvích klíčový každý milimetr. Doma v dílně takovou přesnost možná nepotřebujete, ale přesto je hezké, když jednotlivé díly výrobku dokonale sedí. Jak toho dosáhnout? Pečlivě měřit a ověřovat, zda rozměr sedí, nebo je ještě třeba pokračovat v obrábění.

Ve strojírenském průmyslu a dalších odvětvích se výrobky neměří. Trvalo by to moc dlouho, navíc je tu riziko lidské chyby – člověk se na posuvném měřítku nebo jiném měřidle docela snadno přehlédne. Proto existují kalibry.

Kalibry usnadňují ověřování rozměrů

Ověřovat rozměry pomáhají kalibry. Jde o pomůcky se dvěma stranami, jednou dobrou a druhou zmetkovou. Ta dobrá musí jít na výrobek nasadit, zmetková nikoliv. Stačí vám tedy dva jednoduché pohyby, abyste se přesvědčili, jestli rozměr sedí.

Nevýhodou je, že každý kalibr je vyroben na konkrétní rozměr, takže na každý výrobek je potřeba jiný kalibr. Proto se využívají zejména ve velkovýrobě, na výrobu jednoho jediného kusu produktu se jejich pořízení spíše nevyplatí. Jiná je však situace se závitovými kalibry.

Závitové kalibry možná užijete i vy

Kalibrů existuje celá řada podle toho, jaké rozměry zvládají ověřovat. Například třmenové kalibry jsou určené pro vnější rozměry, válečkové pro vnitřní průměry a závitové samozřejmě pro závity. Jelikož jsou závity normalizované, výběr kalibrů v této oblasti je konečný. Můžete si pořídit třeba kalibr na závit m42×1,5 a používat ho na závity tohoto typu.

Atypické závitové kalibry

Komu kalibry m42×1,5 a jiné běžné velikosti nestačí, ten se může poohlédnout v nabídce společnosti Michovský Tools. Firma má kompletní sortiment kalibrů včetně BSW, RC, Rp, NPTF, UNJ, UNJEF, UN, UNS a dalších. Kalibr vám vyrobí také na míru, pokud potřebujete nějaký speciální. Neváhejte se ozvat, velká většina výrobků je skladem, takže dodání je rychlé.