Jak často si objednávat profesionální čištění koberců?

Od celoplošných koberců se v posledních letech spíš upouští a jeden z důvodů je i jejich složitější údržba. Může se zdát, že vysávání je hračka oproti vytírání jiných typů podlahy, jenže vysavač nedokáže odstranit veškerou špínu nahromaděnou v koberci. Alergici by mohli vyprávět o alergenech držících se v kobercích.

Vysávat byste měli samozřejmě tak často, jak vám to vyhovuje. A po jaké době si volat odborníky na čištění koberců Praha nebo jiné město? Záleží na záteži koberce. Uveďme si pár příkladů:

  • pravidelně udržovaný koberec v bytě: po 12 až 18 měsících
  • neudržovaný koberec v bytě: po 6 až 9 měsících
  • koberec v bytě s dítětem: každého půl roku
  • koberec v bytě se zvířetem: po 3 až 6 měsících

Sami tedy musíte zvážit své potřeby. Také byste měli zvážit, jestli vůbec máte zájem o mokré čištění, které nabízí většina profesionálních firem.

Suché čištění koberců je šetrnější k vláknům a pohodlnější

Koberec lze vyčistit do hloubky i suchým čištěním. Mnoho lidí to neví, ale právě suchá metoda čištění je daleko šetrnější ke struktuře a vláknům koberce. Koberec se zbaví špíny, prachu, skvrn i roztočů, přitom zůstane stále stejně krásný.

Velkou výhodou suchého čištění koberců je, že je koberec ihned suchý, voňavý a pochozí. Nemusíte čekat dlouhé hodiny, než uschne, lze ho hned používat.

Metoda suchého čištění je vhodná skutečně pro všechny koberce včetně zátěžových, kazachů nebo perských koberců. Suché čištění jim totiž nijak neublíží.

Chcete vědět více o suchém čištění?

Firem, jež ho nabízejí, není zase tolik, proto vám dáme jeden konkrétní tip. Suché čištění nabízí čistírna koberců Praha s názvem Manipa a sídlem v Praze 3. Ceny za jejich čištění se pohybují v rozmezí 150 až 250 Kč za metr čtvereční. Vždy záleží na druhu čištění a druhu koberce. Důležitá je i informace, že používají pouze saponáty vhodné také pro astmatiky a alergiky.