Jaká výbava vám nesmí chybět, pokud vlastníte kompresor

Řekněme si to narovinu – kompresor bez příslušenství by byl majiteli k ničemu. Stlačený vzduch, který nemá co pohánět nebo naplnit, je vyrobený zbytečně. Kompresor zkrátka nikdy není cíl, ale cesta k cíli, nástroj k jeho dosažení. To platí pro kutily, malé díly i velké podniky. Jak by vlastně výbava ke kompresoru měla vypadat? Je to čistě individualistická věc, nebo platí jisté shody? V tomto článku se dozvíte, zda vám ke kompresoru něco nechybí.

Co všechno se dá ke kompresoru připojit

Nejprve si shrňme, co všechno se dá ke vzduchovému kompresoru připojit. Nejméně náročné na provoz jsou různé typy pneuhustičů – pistolí na tlakování kol u automobilů nebo míčů na sportovišti. K jejich připojení stačí obvykle i ten nejobyčejnější bezolejový kompresor s rychlospojkou, který nahrazuje obyčejnou pumpičku a dělá tak všechno tlakování mnohem pohodlnější. Na výběr jsou pneuhustiče s analogovým manometrem nebo digitálním ukazatelem tlaku. Kdo chce nutně ušetřit, vystačí si i s pouhou hadičkou se základním autoventilkem. Pneuhustiče patří mezi pistolovou techniku a ta sama o sobě je širokým sortimentem. Pistole na lakování pro malé řemeslníky i velké autolakovny, pistole pro umělecký airbrushofukovací pistole na čištění ploch, ponků a strojů nebo tryskací pistole na pískování, s nimiž se zbavíte rzi nebo starého nátěru.

Na odběr vzduchu náročnější zařízení, které lze připojit ke kompresoru, je pneumatické nářadí. Sice lze pořídit malé stopkové brusky a gravírovací pera, s nimiž si v dílně vyhrajete při uměleckých choutkách, práci s kovem, se dřevem nebo plastem a odebírají opravdu málo vzduchu, standardní pneumatické nářadí do autoservisu nebo nástrojařské dílny má však vyšší odběr a vyžaduje kompresor s řádným výtlakem, především pokud je poháněno více nářadí současně. Jde o příklepové utahováky, ráčnové utahováky nebo pneumatické brusky a vrtačky. Všechno pneumatické nářadí, i náročná sbíjecí kladiva, fungují s totožným pracovním tlakem 6,3 bar. Menší tlak by znemožnil jejich správnou funkci.

Neopomenutelným sortimentem a zároveň kapitolou samu pro sebe je automatizační technika. Nebývá připojena přímo za kompresor, ale je součástí celých automatizovaných linek, které jsou pneumaticky poháněné. Mezi jejich součásti patří k válcepřísavkyventily s rozmanitými druhy ovládání a různé ejektory, vakuové pumpy či jiné mimořádně specializované zařízení.

Důležitý mezičlánek ve formě hadic a potrubních rozvodů

Mezi výbavu, která vám u kompresoru nesmí chybět je vhodně koncipovaná „cesta“ pro stlačený vzduch, od samotného stroje k cílové aplikaci. V dílně se obejdete s běžnými hadicemi s rychlospojkou nebo praktickými spirálovými hadicemi s totožným zakončením, umožňující za sebe připojovat hadice dle libosti a snadno se tak pohybovat po celé dílně s nářadím na stlačený vzduch v ruce. Plastové hadice se nejčastěji vyrábí z polyuretanu (PU) a mohou být speciálně ošetřené jinými materiály, pro vyšší mechanickou odolnost nebo výdrž proti jiskrám při svařování – úprava Flamex.

Tak, jak jsou hadice prostředkem pro dokonalou mobilitu po pracovišti, představují potrubní rozvody statickou verzi vedení stlačeného vzduchu. V praxi to běžně vypadá, že od kompresoru vedou pevné rozvody až do dílny, kde již čekají jednotlivé výstupy s rychlospojkami, kam „píchnete“ hadici s nářadím. Současná doba přináší i několik vysoce modulárních systémů, s nimiž dokáže pracovat skoro každý. Potrubní rozvody se díky tomu stávají konstrukčně méně náročné a není třeba specializované firmy pro jejich instalaci. Hojně se využívá třeba systém rozvodů Tectite nebo SICO. Doslova geniální hračka pro kutily, složená z hliníkových trubek, převlečných matic a různých druhů spojek či kolen a úchytů na zeď.

Úprava stlačeného vzduchu je důležitá stejně jako kompresor

Pokud chcete všechno výše zmiňované zařízení provozovat dlouhodobě bez problémů a nutnosti častých odstávek a servisních zásahů, neobejdete se bez úpravy vzduchu. Surový stlačený vzduch totiž obsahuje mechanické nečistoty, kondenzát v případě olejového kompresoru i stopy olejových výparů. Tato kombinace dokáže urychlit vnitřní degradaci povrchů ve válcích, pneumatickém nářadí nebo třeba v potrubí, přesněji zkrátka ve všem, co za kompresorem následuje. Proč? Výsledkem působení těchto elementů je koroze, zanášení, ucpávání. To však můžete změnit, pokud instalujete systém filtrace vzduchu a sušičku vzduchu. V podstatě se tato výbava vyplatí každému, kdo kompresor používá pravidelně, zejména ke svému vlastnímu podnikání a ve firmách ani nemluvě. Existuje spousta principů úpravy vzduchu, různě řešené filtry s různými typy náplně a sušičky se rozdělují nejčastěji na kondenzačníadsorpční a membránové. O univerzálním řešení to bohužel není, doporučujeme pečlivě pročítat specifikace a doporučení k použití jednotlivých zařízení. Co však můžeme, je zmínit některé prestižní výrobce, jejichž katalogy s úpravou vzduchu se vyplatí rozhodně prohlédnout – Omega AirHankisonMark Compressors nebo Atmos.

Jak vidíte, výbavy ke kompresoru je nepřeberné množství. Při promýšlení před nákupem vždy zvažte, jak často s kompresorem pracujete, jak velký bude odběr vzduchu a jak vysoké nároky na kvalitu stlačeného vzduchu požadujete.