Který koberec si vybrat a proč?

Je sice pravdou, že koberce ustupují, co se popularity týče, trochu do pozadí, nicméně stále jsou víceméně těžko nahraditelné. Proto jsou i nadále pevnou součástí nejen mnoha domácností, ale třeba i kanceláří.

Proč zrovna koberec?

Zásadní otázka tedy je, proč doma vůbec nějaký koberec mít? Vždyť se snadno zašpiní a často se nedá v domácích podmínkách ani vyčistit. Navíc se v něm usazují různí cizopasníci v čele s roztoči, takže alergici mají také o zábavu postaráno.

To je sice všechno pravda. Koberce jsou však na druhou stranu hezké, hřejivé, příjemné na dotek a obecně dokáží zútulnit místnost daleko lépe než třeba linoleum nebo dlažba.

Aby však sloužil koberec tak, jak má, měl by být co nejkvalitnější. Za kvalitu se sice platí, ale pořád je to finančně daleko schůdnější než většina jiných, mnohdy horších druhů podloží.

Moderní typy

Pod pojmem moderní koberce si můžete představit tepich mnoha tvarů, velikostí, barev i vzorů. Jedno by však měly mít společného, a sice vysokou kvalitu.

Aby koberec mohl sloužit dobře po dlouhou dobu, musí být vyroben z prémiových surovin. Kdo by čekal, že v případě moderních modelů to budou speciální umělé materiály, dost by se sekl.

Naopak, i u těchto typů se využívají vlna, kůže, bavlna či hedvábí. Často se jedná o ručně vytvořené kousky vyrobené v Afganistánu nebo Iránu.

Perské koberce

Perské koberce jsou dokonalou ukázkou kombinace praktického doplňku do domácnosti a uměleckého díla. Vždy jde o ruční práci a vždy o práci vysoce kvalitní. Není potřeba dodávat, že materiály použité k výrobě jsou pokaždé 100% přírodní.

Kdyby začal tepich po pár měsících pelichat, nemá s perským kobercem pranic společného. Ty se často dědí mezi generacemi a v některých rodinách se používají již řadu desetiletí, možná i staletí. A mnohdy jsou pořád ve velmi dobré kondici a udržují si barevnou stálost.

Nejedná se však o zrovna marginální investici, takže je prozíravé koupit perský koberec pouze u prodejce, který může předložit certifikát kvality. Každý pravý perský – koberec je unikátním dílem, co může přetrvat věky.