Na co nezapomenout před zimou u závlahového systému?

Důkladným zazimováním závlahového systému si ušetříte spoustu starostí. Především se vyhnete nutnému rozkopání zahrady na jaře, kdy se může jednoduše stát, že zjistíte, že vás systém je zničený. Při zazimování závlahového sytému nejde pouze o vypuštění vody. Aby vám nečekalo nemilé překvapení, je potřeba postupovat opravdu důkladně.

Zavlažovací systém není levnou záležitostí

Každý, kdo si někdy pořídil na svoji zahradu zavlažovací systém, určitě velmi dobře ví, že nejde o levné vybavení. O to více, je potřeba se o něj starat. Pokud totiž zastihne mráz systém ještě zavodněný, může se stát, že led poškodí jeho jednotlivé součásti a pak bude nutné celou závlahu vyměnit nebo v lepším případě opravit její nejdůležitější součásti. V každém případě ale zavodněný závlahový systém v zimě znamená porušení pravidel jeho údržby a ztráta nároku na záruku. Jde totiž o problém uživatele, který je na první pohled poznat. Abyste měli jistotu, že k zazimování závlahového systému přistupujete včas, raději se do něj pusťte již v průběhu října, tedy ještě s dostatečnou časovou rezervou před příchodem prvních mrazů. Systém může totiž snadno promrznout již při příchodu prvních mrazů, kdy je půda ještě poměrně teplá. Poté je již prakticky nemožné jej odvodnit, protože dojde k přimrznutí ventilů, postřikovačů a zamrznutí čerpadla pro závlahy. K nejrychlejšímu poškození vlivem mrazu však dochází u nadzemních částí z tvrzeného plastu, nerezu či mosazi.

Pořiďte si kompresor

Pro důkladné odstranění vody ze systému budete potřebovat olejový kompresor, u kterého nehrozí přehřátí. Z hlediska výkonu se doporučuje alespoň 200, ideálně však 600l za minutu a vzdušník s objemem alespoň 50 l. Nepřehánějte to s tlakem ve snaze urychlit vyčištění systému, abyste rázovými vlnami nepoškodili celý systém. Držte se na hodnotách okolo 2 až 3 bar. Maximální doba pro profouknutí jedné sekce by se měla pohybovat okolo 2 až 3 minut, aby nedošlo k přehřátí potrubí a všech jeho součástí. Po této době kompresor nechte chvilku vychladnout. Při práci kompresoru dbejte na to, aby se nikdo nevyskytoval v blízkosti postřikovačů, kde by prudký výfuk vzduchu mohl být dokonce nebezpečný.

Na co nezapomenout?

Před celým procesem zazimování samozřejmě zavřete přívod vody a ideálně také odpojte čerpadlo pro závlahy. Profoukněte opravdu všechny rozvody a kohouty, které by v zimě mohly popraskat. I ty kohouty, které nezamrzají, nechte přes zimu raděj v zavřené poloze. Venkovní ovládací jednotky nastavte do režimu OFF.