Jaké materiály se hodí pro výstavbu venkovní terasy?

Pokud se chystáte přistoupit ke zatraktivnění vaší domácnosti, je určitě na místě uvažovat o realizaci venkovní terasy, jestliže ji doposud na pozemku nemáte. Terasa nabídne perfektní zázemí pro odpočinek během teplých dní. Zároveň poslouží jako místo pro pořádání různých setkání s rodinnými příslušníky a přáteli. K tomu je však zapotřebí, aby byla dostatečně kvalitně provedena. Jaké materiály jsou pro výstavbu venkovní terasy vhodné?

Dřevo vítězí

Sázkou na jistotu je rozhodně volba přírodních materiálů, zejména pak dřeva. Dobře provedená zahradní terasa ze dřeva působí velmi efektně, navíc vydrží klidně desítky let. Stačí, když zvolíte vhodné dřeviny.

Pro základní konstrukci je praktické použít kulatiny, potažmo zpracované dřevěné hranoly, které se dají objednat ve vybraných obchodech a e-shopech. Jedním z nich je třeba internetový obchod gardina.cz, kde je máte možnost zakoupit hned v několika provedeních.

Dřevo pro venkovní použití musí být dostatečně odolné, aby jej během krátké doby nenarušila vlhkost a vítr, s čímž se samozřejmě v exteriéru musí počítat. Dřevěné hranoly pro realizaci venkovní terasy je tudíž dobré zvolit kupříkladu ze skandinávské borovice, vynikající je také sibiřský modřín, což jsou jedny z nejodolnějších dřevin, které se dnes na trhu dají pořídit.

Chcete-li mít terasu kompletně ze dřeva, pak musíte myslet také na podlahu. Pro ni lze využít kvalitně zpracovaná a náležitě ošetřená dřevěná prkna na terasu. Při výběru si už jen stačí pohlídat jejich rozměry, tedy délku a tloušťku.

Kámen je ideálním doplňkem

Velmi oblíbeným materiálem, který se kromě dřeva při výrobě teras používá, je kámen. Ten lze použít třeba do základů stavby, případně se z něj dá udělat podlaha. Dřevěné terasy s použitím kamene bývají velmi atraktivní a bytelné.

Sklo přispěje k celoročnímu obývání

Jestliže chcete terasu využívat celoročně, bude ji nejspíše nutné zasklít tak, aby do ní během chladnějšího období nefoukal vítr a dovnitř nepadaly dešťové kapky. Poté lze na terase třeba vytvořit krb, díky němuž docílíte ještě příjemnější atmosféry. Možností je zkrátka celá řada.