Levné svařovací zdroje a špičkové ochranné pomůcky pro domácí svařování

Pokud patříte ke zručným kutilům, kteří se nebojí pouštět ani do náročnějších úkonů a oprav, je bezesporu praktické mít doma kvalitní svářečku a potřebné příslušenství. Jaké pomůcky jsou nyní v této oblasti populární?

Svářečky

Dávno pryč jsou doby, kdy svářečky byly těžkými a hlavně drahými přístroji, kvůli čemuž si jejich pořízení nemohl dovolit každý kutil. Dnes se dá na trhu pořídit kupříkladu poměrně výkonná invertorová svářečka, jejíž kompaktní rozměry mnohé zájemce příjemně překvapí. Bez problémů se vejde do kufru auta, takže se dá velmi snadno převážet třeba na chalupu. Kromě toho má plynulou regulaci proudu, u moderních produktů nechybí ani praktické tepelné, proudové a přepěťové pojistky. V současnosti se dá ve specializovaných obchodech narazit na kompletní sety, kdy ke svářečce rovnou obdržíte také dostatečně dlouhé zemnící kabely a svorky, ale i ramenní popruh, potažmo svařovací kuklu.

Ochranné pomůcky

Pakliže byla zmíněna svařovací kukla, je dobré se u tohoto ochranného prvku zastavit. Během svařování vzniká ostrý jas a při práci mohou odlétat jiskry a drobné nečistoty z upravovaných materiálů, proto je nesmírně důležité si chránit především obličej. Jako nejlepší volba se jeví samostmívací kukly. Jejich zorník se automaticky ztmavuje dle intenzity světla, a to během několika mikrosekund, takže dokáže ihned reagovat na vzniklou situaci během svařování. Nehrozí pak zánět spojivek a další poškození zraku.

V rámci bezpečnosti je bezesporu doporučené nosit kvalitní ochranné rukavice a dlouhé pracovní oděvy, díky nimž nedojde k popáleninám na pokožce od odlétajících jisker. Bezpečnost práce během svařování rozhodně nepodceňujte a to ani v domácích podmínkách.

Kvalitní produkty pro kutily a profesionály nabízí renomovaný internetový obchod Pantermax. Najdete v něm zmíněné invertorové svářečky, wolframové elektrody, samostmívací kukly a řadu dalších produktů.