Instalace kamen je náročný proces. Zaměřte se i na kouřovod

Pokud plánujete investovat do krbových kamen, počítejte s tím, že se jedná o poměrně náročný proces, který zahrnuje celou řadu důležitých kroků. Existuje hned několik nenahraditelných součástí celého systému, přičemž jedním z nich je i kouřovod, na který se v následujících řádcích zaměříme podrobně.

V první řadě vám vysvětlíme, co je to vůbec kouřovod. V podstatě se jedná o trubku, která propojuje krbová kamna a krbové vložky s komínovým tělesem. Odvádí spaliny přímo do komínu.

Jak vybrat vhodný kouřovod?

Při výběru se zaměřte na tloušťku materiálu, protože k dostání jsou varianty s 1,5 mm a 2 mm. I když se vám to možná nezdá, rozdíl 0,5 mm je poměrně velký. Obecně platí pravidlo, že čím mají kouřovody větší tloušťku, tím lépe si poradí s vysokou teplotou. Vzhledem k tomu, že se materiál při rostoucí teplotě rozpíná a po vyhasnutí zase chladné a smršťuje se, je náchylný na prasknutí a narušení. Pokud zvolíte provedení s tloušťkou 2 mm, riziko prasknutí je mnohem menší.

Jestliže tedy máte krbová kamna, olejová kamna, ale třeba i kotel, sáhněte po kouřovodu s tloušťkou 2 mm, čímž prodloužíte i životnost celého systému.

Jak se kouřovod zapojuje?

Vybrat si můžete ze dvou možností. Zapojení bývá buď po kouři, nebo po vodě. První zmíněná metoda je doporučena u kamen, krbů a krbových vložek, v nichž se topí suchým dřevem či briketami. Další variantou je metoda po vodě, která se využívá u kotlů na uhlí a dalších takových paliv. Záleží tedy na tom, jaký zdroj tepla preferujete.

V neposlední řadě zohledněte průměr kouřovodu jako takového. Zjistěte si, jakým průměrem disponuje komín, protože kouřovod nesmí mít průměr větší. Podívejte se do nabídky internetového obchodu Kamnarna.cz, kde vám odborníci s výběrem v případě potřeby také poradí.