Jaké záclony a závěsy do interiéru?

Záclony a závěsy v interiéru plní hned několik funkcí. V první řadě ho zútulňují, ozvláštňují a navozují v něm příjemnou domáckou atmosféru. K tomu zatemňují a zabraňují nežádoucím pohledům zvídavých kolemjdoucích.

Interiér je možné ovlivnit celou řadou prvků. Cenově dostupný je bytový textil, tedy záclony, ložní povlečení, závěsy, dekorační polštářky, ubrusy, deky a plédy či kusové koberce. My se ale v následujícím článku zaměříme na záclony a závěsy. Jaké zvolit?

Dobře změřte okna!

Pořídit si můžete buď hotové záclony, které jen zavěsíte na okna. Nebo si koupíte látku a necháte si je ušít. V každém případě si dobře změřte okno. Toužíte-li po pěkně nařasených záclonách, vynásobte šířku okna dvěma. Výška záclon bude záležet na tom, kam budete chtít, aby sahaly. Závěsy na okna by pak měly být o jeden až dva centimetry delší než záclony.

Zaměřeno na styl

Při výběru záclon i závěsů si v první řadě rozmyslete, jaké by měli být? Rádi byste takové, které budou s prostorem splývat, nebo z něj naopak vyčnívat? Ujasněte si, zda s ním mají být v harmonii, či naopak kontrastu. S tím souvisí i barva výběr materiálu.

Jaký materiál?

Z průsvitných materiálů jmenujme žakár, mušelín, voál a organzu. Největší oblibě se mezi uživateli těší záclony z voálu a organzy. Cenovou dostupností odolností, trvanlivostí a nízkými nároky na údržbu vyniká voál. Krásné hotové voálové záclony seženete například na e-shopu luxora.cz. Lehká a luxusní je jemná a lesklá organza s vypalovanými vzory. Výroba této látky je o něco náročnější, proto si za ni o něco připlatíte.

Zatemňovací, neprůhledné a poloprůhledné

Co se závěsů týče, při jejich výběru vycházejte především z toho, jakého stupně zastínění v místnosti chcete dosáhnout. Zatímco v ložnici často mají své místo plně zatemňovací (třívrstvé) či neprůhledné závěsy, v obývacím pokoji můžete zvolit některé z poloprůhledných, které v interiéru plní funkci dekorační bočnice. Krásné jsou například dekorační satény a tafty.