Máte doma, nebo v kanceláři zašpiněný koberec? Tak si ho nechte vyčistit!

Koberce se po delší odmlce znovu vrací na výsluní slávy. A divíte se? Jsou skvělým tepelným i zvukovým izolantem, vhodné pro alergiky a v neposlední řadě vybrané modely skvěle vypadají a mohou se tak stát středobodem místnosti.

To vše ale samozřejmě není zadarmo. Koberec, pokud chcete, aby vám dlouho a dobře sloužil, tedy plnil svou funkci a po dlouhé roky si zachovával své barvy, vyžaduje patřičnou péči. Jak by měla vypadat?

Vysávání

Základem je pravidelné vysávání prováděné minimálně jednou týdně. Při vyšším zatížení koberce, nebo v případě, že se po něm prohánějí domácí mazlíčci, byste s vysavačem měli pobíhat po bytě i častěji. Co se samotných vysavačů týče, těch na trhu najdete nepřeberné množství. Nabízejí se sáčkové, bezsáčkové, vodní nebo v současné době oblíbené tyčové. Hlavním parametrem při výběru vysavače by ale měl být jeho výkon. Čím vyšší bude, tím více nečistot z krytiny vysaje. Alergici by pak měli volit vysavače s HEPA filtrem schopným zachytit i ty nejdrobnější nečistoty.

Čištění

Na některé typy nečistot je ale i ten nejvýkonnější vysavač krátký a koberec je nutné vyčistit jiným způsobem. S drobnými skvrnami různého charakteru si spolu s babskými radami, kterých je plný internet, poradí i přípravky dostupné v obchodní síti. Většinou se jedná o pěny či speciální prášky, které stačí nanést na skvrnu, nechat chvilku působit a poté vysát vysavačem. I těchto přípravků je na trhu k dispozici nepřeberné množství. Vhodný proto volte po konzultaci s personálem prodejny a vždy postupujte podle návodu uvedením na etiketě.

Strojové čištění

Zmíněné přípravky z drogerie si většinou poradí pouze s malými skvrnami či menší plochou. V případě většího znečištění koberce se bohužel neobejdete bez stroje silnějšího kalibru. Kvalitní a výkonné stroje na čištění koberců najdete v portfoliu značky Kärcher, které čistí formou hloubkového propírání a spolu s koberci vyčistí i čalouněný nábytek.

Půjčovna koberců

Protože takto hloubkově je koberec třeba vyčistit jednou za čas, nemusíte si takovouto výkonnou techniku ani kupovat. Stroje na čištění koberců si v případě potřeby jednoduše vypůjčíte, ve svém portfoliu je má například půjčovna vysavačů Ekolux (na internetu hledejte pod názvem stroje na čištění koberců Praha. Půjčovny Ekolux navíc najdete ve všech krajích. Tak neváhejte. Strojově vyčištěný koberec totiž vypadá jako nový. A voní ještě líp. Více informací hledejte na odkazu půjčovna strojů na čištění koberců.