Těstovinový salát s červenou řepou

Něco o červené řepě

Červená řepa je moje oblíbená kořenová zelenina.

V Antice ji s chutí jedly všechny společenské vrstvy a její obliba v Evropě a na Blízkém východě trvá několik tisíc let. Červená řepa je velmi zdravá, cenově přijatelná a přitom v čerstvé podobě dostupná téměř po celý rok. Já mám červenou řepu rád syrovou, pečenou, vařenou, naloženou jako utopence nebo zavařenou. 

Červenou řepu rád jím i proto, že po její konzumaci nemám žádné problémy s lupy, na které jinak dost trpím. Červená řepa je na lupy lepší než jakýkoliv speciální šampon. 

Červená řepa má další pozitivní účinky na lidské zdraví a její pravidelná konzumace je prospěšná celému tělu.

Podporuje tvorbu červených krvinek, čistí trávicí ústrojí, umožňuje lepší trávení, zabraňuje zácpě, má detoxikační účinky, má blahodárné účinky na činnost srdce, zpomaluje kornatění tepen, zlepšuje vzhled kůže i vlasů, pomáhá lépe prokrvovat mozek, posiluje kosti, je vhodná jako podpůrný prostředek při překonávání těžkých nemocí a je nekompromisním zabijákem  špatné nálady. 

A tak není divu, že červená řepa byla ještě v nedávné minulosti mimořádně oblíbenou zeleninou ve všech českých kuchyních. Naši předkové velmi dobře věděli, jak je dobrá pro jejich zdraví, a konzumovali ji každý týden.  

Můj oblíbený recept – Red pasta

Jeden svůj oblíbený recept z červené řepy vám teď nabídnu.

Je to těstovinový salát s červenou řepou. Doma mu z legrace říkáme Red pasta.

Množství potřebné pro čtyři osoby:

Nějaké těstoviny, my používáme jakékoliv těstoviny mimo vlasových nudlí. Můžete si připravit vaječné, bezvaječné, pohankové těstoviny, prostě takové, jaké vám chutnají.

Na 500 gramů těstovin je potřeba přibližně 300 gramů syrové řepy, nebo 750 ml řepy ve sladkokyselém nálevu. Obojí seženete bez potíží v jakékoliv prodejně potravin.

Těstoviny uvaříte ve vodě osolené jednou čajovou lžičkou soli a před vsypáním těstovin do vroucí vody můžete přidat jednu čajovou lžičku jedlého oleje, ale není to nutné. Já používám olivový olej určený pro tepelnou úpravu.   

Jakmile těstoviny uvaříte, scedíte je a přidáte k nim červenou řepu. Pokud je červená řepa v sladkokyselém nálevu, přidávám i malou část nálevu.

Po smíchání řepy s uvařenými těstovinami je salát hotov. Můžete podávat hned za tepla, nebo nechat vychladnout.

Varianty salátu Red pasta

Recept Red pasta lze udělat doslova v tisíci obměnách. 

My u nás doma do něho přidáváme různé druhy nadrobno nasekané syrové cibule, někdy i dva tři druhy najednou, ale vždy dáváme cibule opravdu jen malé množství.

Lze přidat česnek, na jaře i medvědí česnek, čerstvé kopřivy, různé bylinky, jedlé květy. Kdo je hravý a má fantazii, může experimentovat po celý rok. Moje desetiletá dcerka Klárka jednou přidala i gumové medvídky, chuť byla poněkud nezvyklá, ale snědli jsme to. Já do salátu s červenou řepou přidávám tenké plátky českého česneku týden macerovaných ve včelím medu. Česnek s trošičkou medu přidávám až na servírované jídlo. Dodá mu opravdu zajímavou příchuť a med zjemňuje pro někoho možná příliš ostrou chuť česneku. 

Moje manželka má ráda salát Red pasta s přídavkem strouhaných jablek s křenem, nemnoho, jen trošičku, ale chuť salátu to zase posune někam jinam. Kamarád, kterého jsem učil trochu vařit, si tento salát také oblíbil a dává si do něho nastrouhaný kořen fenyklu

Na salát můžete také nastrouhat sýr, mrkev, posypat nadrobno posekanou pažitkou a ozdobit čerstvými květy sedmikrásky. 

Dobrá rada na závěr, až dostanete chuť experimentovat s novou nevyzkoušenou přísadou, oddělte část salátu (například 1 porci) a na ní vyzkoušejte svůj nápad. Pokud pokus nevyjde, nebude vás to tak mrzet, jako když zkazíte všechno. Nebojte se ani těch nejbláznivějších nápadů, geniální nápady mohou někdy vypadat šíleně.       

Co do tohoto salátu nepatří

Určitě do salátu nikdy nedávejte žádné maso, uzeninu, vejce, škvarky nebo něco mastného, mimo tu jednu čajovou lžičku olivového oleje při vaření těstovin. Nepoužívejte při jeho přípravě zeleninu usmaženou na pánvi. Nedávejte tam ani ostré koření, pálivé papričky nebo polévkové koření. Samozřejmě vařte, jak chcete, ale salát Red pasta je salát zdravý a osvěžující, proto nic podobného do něho nepatří.    

Syrová červená řepa

Při koupi syrové červené řepy je lépe dávat přednost nepoškozeným bulvám menšího vzrůstu. Řepu kupte maximálně den, dva před přípravou salátu. Pokud ji budete mít déle, nezkazí se, ale bude měknout a ztrácet svoje skvělé chuťové vlastnosti.

Řepu před přípravou salátu oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Pozor červená řepa obsahuje kvalitní barvivo, které se špatně odstraňuje z bílých ubrusů i z lidské kůže. Může vám tak snadno zašpinit šaty i ručníky. Naštěstí bytový textil je nahraditelný, podívat se můžete například na https://lador.cz/.  

Tepelně upravená červená řepa

Tepelně upravená červená si uchovává velkou část svých léčivých vlastností. Zásadou je tepelně nepřipravovat červenou řepu déle než 10 minut. Většinou stačí 5 minut, to znamená 5 minut vařit, dusit nebo péct. Mně chutná mnohem více červená řepa syrová, nebo macerovaná, bez jakékoliv tepelné úpravy.

Naložená červená řepa    

V kuchařských knihách, na internetu i ve vašich domácnostech jsou stovky receptů, jak nakládat červenou řepu. Většina z nich je vynikající. Červenou řepu lze v domácích podmínkách naložit tak, že je z ní chuťová delikatesa vysoce převyšující různé komerčně vyráběné pochutiny, které navíc obsahují různé nepříliš zdravé přísady.

Já sám červenou řepu nenakládám, ale jeden můj kamarád mne pravidelně zásobuje červenou řepou nastrouhanou do podlouhlých vláken velmi příjemné chuti, kterou vždy sníme jako vzácnou pochoutku a nikdy ji nikam nestihneme přidat. Recept tají, ale jednou se o něj podělí.

Chuť červené řepy     

Chuť červené řepy je velmi příjemná, ale pro začátečníka může být příliš výrazná. Proto doporučuji každému, kdo ještě červenou řepu nejedl, ať si ji nejprve koupí ve sladkokyselém nálevu. Její chuť bude velmi jemná. 

Až si poprvé koupíte syrovou červenou řepu, vybírejte co nejmenší bulvy, oloupejte je nožem a oloupané bulvy nakrájejte na plátky. Kvalitní a čerstvá červená řepa má jemnou oříškovou příchuť. Taková řepa pochází z polí, která nebyla přehnojená a neobsahují škodlivé látky. 

S červenou řepou je to trochu podobné jako s vínem. Podle její chuti poznáte, kde byla pěstována a jakou péči jí zemědělec věnoval.