Co všechno potřebujete, když se chcete pustit do chovu slepic?

Ať již si chcete připomenout doby našich babiček anebo svým dětem umožnit každodenní styk se zvířaty, chov slepic je záležitostí, kterou může provozovat každý, kdo má okolo svého domu trochu prostoru navíc. Kromě toho, že získáte milé parťáky, o které budete moci pečovat, budete mít také výborná domácí vajíčka. A to je něco, co se počítá.

Automatizujte

Máte strach, že se kvůli slepicím, nebudete moci hnout z domu? A při každé dovolené žádat sousedy, aby se o ně postarali? Tak toho se vůbec obávat nemusíte. V dnešní době je možné automatizovat prakticky vše od dvířek do kurníku až po napáječky pro slepice. Samozřejmostí je i automatizace dávkování krmné směsi. Zkrátka a dobře, slepice mohou dobře prosperovat i bez vašich každodenních zásahů. Ani nemusíte odjíždět na dovolenou. Nikdy nevíte, kdy se z práce vrátíte tak unaveni, že už ani slepicím nedokážete nasypat.

Z jakých typů napáječek můžete vybírat?

Pokud jde o napáječky pro kuřata, není o možnosti nouze. Od plastových napáječek, které můžete zavěsit na bok kurníku, až po napáječky z nerezové oceli, které jsou určeny k montáži na stěnu nebo do žlabu, určitě najdete něco, co bude vyhovovat vašim potřebám a bude se vám hodit. Napáječka je pro chov slepic nezbytná, protože jim poskytuje čistou a čerstvou vodu k pití. Je důležité pořídit si napáječku, která odpovídá velikosti hejna, aby spolu slepice nesoupeřili. Při výběru napáječky pro slepice se zajímejte také o materiál, z něhož je vyrobena. Upřednostněte ten odolnější, jako například nerezová ocel nebo hliníkový plech. Tím zajistíte, že napáječka bude mít dlouhou životnost a bude se snadno čistit. Kromě toho hledejte napáječky s víkem, které zaručí, že se dovnitř nedostanou nečistoty, škůdci a špína.

Usnadněte si práci s čištěním

Napáječky by se měly snadno plnit a čistit, aby se voda snadno udržovala čerstvá. Některé napáječky jsou vybaveny odtokovým systémem, který pomáhá udržovat napáječku čistou a vodu čerstvou. Tyto typy napáječek jsou dražší, ale jejich údržba je mnohem snazší a slepice díky tomu bude zdravé a spokojené. Vyšší počáteční investice se vám tak vrátí v uspořeném čase a lepší kondici vašich slepic, které budou vyžadovat méně zásahů veterináře.